A COVID-19 fertőzésről masztocitózisos betegeknek

2021. 01. 26.

Friss információ Dr. Várkonyi Judittól 2021. 02. 18-án: Masztocitózisos betegek esetében lehetőség van annak vizsgálatára, hogy a COVID-19 elleni védőoltás PEG vivőanyagával szemben fennáll-e allergia. Vizsgálatra előjegyzés kérhető Kozma Gergelynél munkaidőben a +36-20-495-8191-es telefonszámon.

Az összefoglalót készítette Dr. Várkonyi Judit (Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika)

Valent P. és mtsai.: Kockázat menedzselés mastocytosisban Covid 19 fertőzés tekintetében. J Allergy Clin Immunol 2020; 146:300-306.

A szerzők előrebocsátják, hogy aktuális véleményük szórvány esettanulmányokon alapul. Nem létezik ugyanis egyelőre nagy betegszámon szerzett tapasztalat mastocytosisban.
A szerzők ezért arra figyelmeztetnek, hogy a későbbiekben jelen véleményük nem feltétlenül marad érvényben.

Bevezetés: a hízósejtek immunrendszerünk részei. Vírus- vagy bármely fertőzésben aktiválódnak, különböző anyagokat (pl. citokinek) bocsájtanak ki magukból, melyek a fertőző ágens eliminálását elősegítik. A mastocytosisra ezen hízósejtek burjánzása és spontán (vírus jelenléte nélküli) aktivizálódása jellemző. Az ún. mastocyta aktivációs tünetek esetén citokin vihart láthatunk, hasonlatosan a súlyos COVID-19 esetekben tapasztalhatókban.
Felmerül a mastocytosis betegekben és orvosaikban az aggodalom, hogy vajon 1/ nem fogékonyabbak-e a betegek a covid fertőzésre 2/ nem nagyobb arányú-e a súlyos COVID betegség körükben 3/ vajon nem okoz-e súlyos tüneteket (anaphylaxiát) a COVID betegség kezelésében alkalmazott antivirális szerek vagy a COVID betegség kialakulásának megelőzését célzó oltás az érintettekben.

COVID-19 fertőzésről általánosságban megállapíthatjuk, hogy az esetek 80%-ában enyhe lefolyású, de az esetek 20%-ában súlyosabb, kórházi kezelést igényel és mintegy 5%-ban több szervi, és főként légzési elégtelenséget okoz. Leggyakoribb tünete a szaglás és ízérzés elvesztése, száraz köhögés, magas láz, fejfájás, hasmenés, torok-, izom-, ízületi fájdalom és fáradékonyság. Ezek a tünetek pár nap, egy-két hét alatt elmúlnak, de nehézlégzés jelentkezése azonnali kórházi ellátást tesz szükségessé. A többség otthonában vészelheti át a betegséget.

Közismert már, hogy inkább az idős és számos betegséggel küzdő egyéneknél jelentkezik a súlyos, magas halálozással járó forma: mint a daganatos betegség miatt kemoterápiával kezeltek, szív- és tüdőbetegségben szenvedők, immunbetegség miatt folyamatosan szteroid kezelésben részesülők, cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők és a jelentős testsúlyfelesleggel rendelkezők.

COVID fertőzés mastocytosisban
A mastocytosisra, hízósejt aktivációra jellemző tünetek, mint a bőrpirulás, viszketés, vizes hasmenés, alacsony vérnyomás, nem jellemző a COVID fertőzésre.
A hízósejtek szerepe mastocytosisban kettős lehet a fenti immunvédekezésben betöltött szerepük szerint: a fertőzés kezdetén lehet védő, később a tüdőgyulladás során azonban éppen a gyulladást generáló tulajdonság miatt hozzájárulhatnak fatális légzési elégtelenség kialakulásához. Mindazonáltal ezek feltételezések. Ami bizonyos, hogy mastocytosisban a tüdő hízósejtes beszűrődése nem jellemző és jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy mastocytosis betegek előfordulási rátájuknál nagyobb arányban betegedtek volna meg COVID infectioban vagy akár annak súlyosabb formájában.
Ugyancsak bizonyos, hogy mastocytosisra nem jellemző a sejtes vagy humoralis hiányállapot, hacsak nem kemoterápiával vagy szteroiddal tartósan kezelt esetben, másodlagos módon ki nem alakult. Ez utóbbi előrehaladott, súlyos formájú mastocytosisban szenvedő betegek esetében a COVID fertőződés illetve halálozás kockázata nagy. A többség esetében pedig nem nagyobb, mint amit az átlag lakosság körében tapasztalunk. Ami az antihisztaminokat, chromilinokat, leuktrien antagonistát szedőket illeti, a járvány idején a kezelés folytatása indokolt, mert ezek a szerek nem okoznak immunszupressziót. A H2 blokkolók bizonyos antivirális szerek gyomorból történő felszívódását csökkentik. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a COVID esetén alkalmazott antivirális szerek hízósejt aktivációt okoznának.
A mastocytosis betegek COVID betegség kockázatát a felsorolt társbetegségeken kívül életmódbeli szokások, mint pl. a dohányzás, elhízásra vezető étrend növelhetik. Mindenképpen és mindenkinek javasolt a helyi közegészségügyi szervek által előírt szabályok betartása: maszkviselés, távolságtartás, tömegrendezvények kerülése, gyakori szappanos kézmosás, Ezen felül a D, C vitamin szedése.
A mastocytosis ellátásában tervezett kemoterápia, csontvelő átültetés elhalasztása javasolt. Helyette tirozinkináz-gátló, hydroxy urea kezelés adása ajánlott.

COVID elleni védőoltás kérdése mastocytosisban
Matocytosis betegek jól tolerálják a védőoltásokat. Covid elleni védőoltásuk mindenképpen javasolt.

 

Dr. Várkonyi Judit megjegyzése: Tekintettel arra, hogy a betegség természetéből adódóan az anphylaxia előfordulása ebben a betegcsoportban nagyobb az átlag populációhoz képest, az oltó személyzet informálása, tonogén (epipen) készenléte illetve az oltás előtt 1-8 órával antihisztamin alkalmazása javasolt.